Mindenkire nyitott társadalom

Facebook

Archívum

2010.11.09. 14:47 S&D Frakció

A „Budapesti Nyilatkozat” uniós fellépést sürget az extrémizmussal szemben

A Szocialisták és Demokraták Európai Parlamenti Frakciója november 15-18. között Budapesten kihelyezett ülést tart. A konferencia, melynek mottója: „Mindenkire nyitott társadalom”, olyan, az S&D Frakció számára fontos ügyekkel foglalkozik, mint az extrémizmus térnyerése Európában, a szociáldemokrácia jövője, a romakérdés, az ajkai térséget máig sújtó környezetvédelmi vörösiszap-katasztrófa, valamint az esélyegyenlő­ség kérdései.

A konferencián a Szocialisták és Demokraták Európai Parlamenti Frakciója hivatalos nyilatkozatot fogad el – a „Budapesti Nyilatkozatot” –, hatékony, uniós szintű fellépést sürgetve a szélsőségesekkel szemben, s közzéteszi saját elképzeléseit egy nyitott, befogadó jellegű társadalom létrehozására.

November 15-én a tanácskozás vendége lesz Ajka főpolgármestere, aki beszámol a vörösiszap sújtotta térség jelenlegi helyzetéről. A konferencia során a résztvevők küldöttsége otthonaikban keres fel Budapest környékén élő romákat. A látogatást a hét folyamán egy ülés követi, amely az extrémizmussal, a populizmussal és a kirekesztéssel foglalkozik. E megbeszélések során a magyar roma közösség képviselői is szót kapnak. A november 17-én, 10.00-13.00 óra közt rendezendő vitát a Szocialisták és Demokraták Európai Parlamenti Frakciójának honlapján (http://www.socialistsanddemocrats.eu) élőben, magyarul is nyomon lehet majd követni. A „Budapesti Nyilatkozatot” a vita végeztével fogadják el és teszik közzé.

Az ülésszak másik kulcsfontosságú témája a szociáldemokrácia jövőjével foglalkozó vita, amely ugyanezen a napon, 15.00-18.30 között, szintén élőben látható és hallható lesz a honlapon. A felkért előadók között szerepel az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, Poul Nyrup Rasmussen volt dán miniszterelnök is.

A négynapos rendezvény a Friedrich Ebert Alapítvánnyal közösen fémjelzett, az esélyegyenlőséggel foglalkozó vitával zárul. A felkért előadók egyike Gurmai Zita magyar európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke lesz.

A konferencia ideje alatt - Magyarország jövő évi soros EU-elnökségére készülve - a Szocialisták és Demokraták Európai Parlamenti Frakciója (S&D) magas szintű tárgyalásokat folytat majd a magyar miniszterelnökkel és kormánytagokkal is. A tárgyalásokon részt vevő küldöttséget az S&D Frakció vezetője, Martin Schulz vezeti. A találkozó célja, hogy megvitassák a soros elnökség fő kérdéseit és esetleges problémáit.

A négynapos ülésről, a „Budapesti Nyilatkozatról” Martin Schulz, illetve az S&D Frakció magyar delegációjának vezetője, Tabajdi Csaba november 17-én (szerdán), 13.00 órakor sajtótájékoztatót tart a Hotel Corinthia Báltermében (Budapest, Erzsébet körút 43-49.).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyitotttarsadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr562436069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása