Mindenkire nyitott társadalom

Facebook

Archívum

2010.11.17. 18:13 Nyitott társadalom

Elfogadták a Budapesti Nyilatkozatot

A Szocialisták és Demokraták Európai Parlamenti Frakciója ma folytatta munkáját. Délelőtt frakcióvita keretében az extrémizmus, populizmus, idegengyűlölet kérdéseivel, a roma tényfeltáró akciócsoport jelentésével foglalkoztak, majd elfogadásra került a „Budapesti Nyilatkozat”.

Ezt követően a nyilatkozat elfogadásáról sajtótájékoztatót tartottak, ahol felszólalt Martin Schulz S&D Frakció vezetője, Tabajdi Csaba, az S&D Frakció magyar delegációjának vezetője, Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke és Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, volt dán miniszterelnök.

A délutáni frakcióvita az európai szociáldemokrácia jövőjéről szólt. Az ülésen a meghívott előadók mellett felszólalt Martin Schulz és Poul Nyrup Rasmussen és Mesterházy Attila, de számos értékes felszólalás volt a tagok részéről is.

 

A program holnap november 18-án 9 órától a Friedrich Ebert Alapítvány Budapesti Irodájával közösen szervezett frakciókonferenciával folytatódik, melynek fő témája „A nemek közötti egyenlőség helyzete és perspektívái Magyarországon és Európában“ A rendezvény szünetében, 11.00-kor a helyszínen Gurmai Zita, európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke sajtótájékoztatót tart.

 

A nyilatkozat szövege:


 

Az
Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának
BUDAPESTI NYILATKOZATA

 

 

Felszólítjuk az Európai Uniót, hogy sürgősen és határozottan lépjen fel a társadalomban egyre inkább terjedő gyűlölettel és megosztottsággal szemben!

 

Elutasítjuk az extrémizmus és a populizmus minden formáját, legyen az ultranacionalizmus, idegengyűlölet, iszlámgyűlölet vagy antiszemitizmus.  Mélységes aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy ezen nézetek a fiatalok között is egyre erősödő befolyással bírnak, s hogy a nagy, meghatározó jobboldali és jobbközép pártok pedig – legyenek ellenzékben vagy kormányon – szélsőséges politikai nézeteket tesznek magukévá.

Felhívjuk a figyelmet: ezen fejlemények Európa világszerte elért befolyását és Uniónk fejlődését is veszélyeztetik.

 

Jövőképünk a nyitott és befogadó társadalom: olyan európai állampolgárság, amely hozzáad az emberek életminőségéhez.  Követeljük a határozott kiállást az EU alapértékei, a tolerancia, az antidiszkrimináció, a kulturális sokszínűség mellett.

 

 A sikeres Európai Unió alapköve a többség által támogatott befogadás, integráció, oktatás

 

A romák integrációja uniószerte kiemelt figyelmet igényel. Ennek része az átfogó,  munkahelyteremtést és oktatást célzó stratégia az életszínvonal javítása érdekében, mely  amellett, hogy tiszteletben tartja a romák emberi méltóságát, társadalmi felelősségvállalásuk fontosságát is hangsúlyozza. A roma közösségeket meg kell óvni a szervezett bűnözés általi kizsákmányolás, valamint a megkülönböztetés minden formájával szemben. Felszólítjuk a kormányokat, hogy utasítsák el mindazon politikai intézkedéseket -  például a romák Franciaországból történő kitoloncolását -, melyek ezen törekvéseket aláássák.

 

Az Európai Uniónak kiemelt vezető szerepet kell vállalnia jövőképünk megvalósításában!

 

  • Követeljük SÜRGŐS stratégiák kidolgozását az olyan társadalmi problémákra - például a szegénység és a munkanélküliség -, amelyeket  a szélsőséges politikai pártok sikeresen kiaknáznak.
  • Követeljük, hogy az Európai Bizottság TELJES KÖRŰ elkötelezettséget vállaljon a Szerződés mellett, és bírja rá a tagállamokat kötelezettségeik teljesítésére.
  • Követeljük, hogy a Tanács HALADÉKTALANUL fogadja el az antidiszkriminációs irányelvet.

 

Támogatunk minden - a tolerancia és a befogadás európai modelljét oltalmazó - progresszív jogszabályt. Az Európai Parlament vezető progresszív képviselőcsoportjaként üdvözöljük a társadalom valós problémáiról folytatott nyílt vitát, és büszkék vagyunk építő jellegű társadalmi és gazdasági reformprogramunkra. Hiszünk abban, hogy a nyílt viták során nézeteink felülkerekednek a populisták, euroszkeptikusok és ultranacionalisták által kínált felületes megoldásokon.

 

Vállaljuk, hogy figyelemmel kísérjük a társadalmi összetartást veszélyeztető tevékenységeket, és támogatunk minden hatékony ellenintézkedést. Sürgetünk minden politikai erőt: csatlakozzanak hozzánk az Európai Unió demokratikus értékeinek népszerűsítésében, valamint az olyan mozgalmak elutasításában, amelyek gyűlöletből, illetve egyes társadalmi csoportok támadásából táplálkoznak.

 

Ezúton kérjük az európai intézményeket: tegyenek közös, ünnepélyes nyilatkozatot a szabadság, a tolerancia és az igazságosság Európája melletti elkötelezettségükről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyitotttarsadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr472455495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása